Thursday, December 16, 2010

Cyberkrig ; indie-journalist og gonzo-blogger i felten. Gata, undergrunnen og cyberspace. Notater og journal som råstoff -P _1 ;

17:47 10.12.2010
----------------

Jeg kunne valgt å ikke si noe. Bare holdt kjeft. Sett på. Lata som ingenting. Men, neida. Jeg gir kanskje bare faen. Er ikke redd. Lenger. Blitt opplyst. Innvia i noe jævlig spennende og dødsskummelt. Så jeg skriver, det er min medfødte rett. For noe er galt. Det er så altfor mye dritt som skjer. Og så altfor få som spør hvorfor.
KATZENKOENIG
------------

17:16 13.12.2010
----------------

Tapping av kort ;
-----------------

Kiwi. Nox. Det billigste jeg fant. Skulle ta ut penger. Enkelte steder tar bare ikke i mot kort. Greit nok. Cash er OK. Vurderer å gå over til det selv. Bare betale regninger med nettbank, overføre noen hundre til sparekontoen, og ta ut resten i kontanter.

Særlig hvis DLD (EU 's datalagringsdirektiv) blir vedtatt. De skal bare få se det nødvendigste. Sånt som de forventer å se. Betalinger og lovlige overføringer. Det er jo bare å spare på kvitteringer, og notere det ned i en liten bok. Så har du regnskapet ditt.

Blir det for mange lapper, så bruker du for mye. Enkelt?

Tilbake til Kiwi og Nox 'en. Og penga jeg skulle ha.

"Transaksjonen kan ikke gjennomføres"!!!

"Slettes..."!!!

"HVA?!?!?! Jeg har blitt rana!!!"

Mobilstorm. Løp ut av butikken og ringte kontofonen. Stemmer det. X antall tusen borte, i minus til og med. Som ikke skal være mulig, å gå i minus, sånn. Så jeg ante at noe uvanlig var på gang. Var jævlig nervøs, uten tvil, men jeg hadde ikke brukt de pengene, og DET ville de se på skjermen i banken.

Hektisk. Selvfølgelig raste tankene som gale. Visualiserte dagene og skjønte fort hvor siste uttak blei gjort. Minibank på Grønland. "Faen!", tenkte jeg, "De leste av stripa eller chip 'en med et apparat!" Typisk den bydelen, skulle ALDRI ta ut noe der igjen, heller ikke betale, med kort. Grønland var avmagnetisert. Forever.

Sperret? Heldigvis så ringte jeg kundeservice før det jævla sperrenummeret. Dama spurte om de vanlige greiene. Sikkerhetsrutiner og penger tjent i ringetid. Den langsomme og seriøse stemmen bekrefte håpet mitt. Jeg hadde ikke blitt ranet. Nei. Det var skjedd en feil tidligere i dag. "Teknisk feil", sa hun, men jeg visste bedre og b'ynte å grave med høflige og litt dumme spørsmål om alt mulig.

Klassisk. Alt blir kalt en "teknisk feil". Hele regjeringskvartalet og forsvarsledelsen kunne blitt slått ut. Forutsigbart. Dama i telefonen kunne like greit bare sagt alt rett ut, for jeg fikk vite at de har slitt med dette siden i dag tidlig, minst. Og det er mange kunder som opplevde, og opplever, det samme som meg. De håpa å få alt i orden igjen i løpet av døgnet. Eller. Jeg blei lovt at pengene ville være på plass igjen innen i morgen, og at det ikke ville påvirke fremtidige transaksjoner.

VISA. Kort. Konto. Dette er en av norges største banker. Et konsern. En gigant. Banken er egentlig flere store banker som i løpet av årene har kjøpt hverandre opp, og skapt et internasjonalt selskap med investeringer avgjørende for landets økonomi. Jeg samla info og spor, skjønte at dette opplagt hadde noe med cyberkrigen å gjøre.

Krig. En cyberkrig. Som blir utkjempa rundt oss og overalt. Alt som kobler seg på et nettverk kan bli offer for krigføringa, enten de er uskyldige eller ikke. Det er hovedsaklig de store globale selskapene som blir angrepet. Der det svir mest. Bankene som samarbeider med VISA og/eller PayPal blir hacket og/eller bombet med spam og virus. Og alle kundene og deres maskiner blir tatt over, og brukt til å gjøre de tinga jeg nevnte. Og andre ting jeg ikke har peiling på. Garantert.

Hacket. La oss si at en stor VISA -tilknytta bank, hvor som helst, blir hacket av en person som planter et lite program i systemet deres, og at dette ikke bare er et kjipt virus som plager deg med spam og porno sånn at alt går tregt, men en parasitt som tar over eller påvirker enkelte funksjoner.

La oss se på et eks;
 

Alle som bruker VISA - kortet sitt i en minibank eller i butikken, får den brukte summen trukket fra én gang som normalt, men tenk om de samtidig også får den samme summen, ganger to, trukket fra automatisk, hver gang, i tillegg.

Det blir mye penger, mange kunder og et fantastisk kaos. Telefonene og kommunikasjonskanalene blir sprengt.
KATZENKOENIG
------------

15:39 16.12.2010
----------------

En sjelden vare ;
-----------------

Drakk gløgg på juleselskap. For to dager siden. Er fortsatt litt fyllesyk. Sier litt om hvor lite jeg egentlig drikker. Har fått nok, gidder ikke fly rundt som før, sløse penger og helse.
KATZENKOENIG
------------

PS. HAR MYE MER OM " CYBERKRIGEN " O.L., MEN TING TAR TID...

No comments: