Wednesday, January 12, 2011

THE TUDORS (og KATZENKOENIGs bibliotek)

12/01-2011

The Tudors (og KATZENKOENIGs bibliotek):
----------------------------------------

Det er ikke ofte jeg finner en TV-serie som virkelig gir meg noe. Følelser. Tanker. Inspirasjon.

The Tudors. Om renessansekongen Henrik 8. og livene rundt ham.

Henry 8

Den tiden er ikke så ulik den vi lever i nå. Usikkerheten. Volden. Utskeielsene. De religiøse krigene. Sivilisasjonene som kræsjer sammen i blodbad. Ledelsens brutale styre, og grådigheten de står for.

Det viktigste er at jeg tenker historie og research. Jeg trekker paralleller, stadig. Og det er mye som fortsatt gjenstår. Jeg har så vidt begynt å skrape i den historiske overflaten. Bare et enkelt Wikipedia-søk tar lang tid å lese. I tillegg til alle bøkene. Her viser antikvariatene seg som en gullgruve. Tjue kroner for nesten hundre år gamle bøker med detaljer og fakta som har gått tapt i informasjons-suget.

Dette har virkelig lært meg å ikke stole på nettet aleine. For alt vi finner er jo basert på gamle tekster. Sett bort i fra alt nytt selvfølgelig. Jeg tenker; hva skal vi gjøre når alle trykte ord er borte?
Selv historiske bøker må man lese med et kritisk øye.
Og de er nok hakket skarpere enn mye av synsinga vi publiserer i dag.
En bok er en bok.
Noe mange sikkert er fullstendig uenige i.
Men.
Jeg tenker arkiv.
Vi må ha arkiv.
Som ikke bare er digitale.

Derfor samler jeg bøker, underbevisst. Så sjeldne som mulig. Unike. Historiske. Viktige.

I mitt eget «bibliotek».

Kanskje, når jeg forlengst er borte, så vil disse bøkene, som mange anser som søppel og plass, bli viktige og gitt bort til et arkiv med både trykt og digital informasjon.

The Tudors har gitt meg historisk perspektiv. Ingenting varer evig, og i hvert fall ikke menneskeskapte imperier. Sirkelen blir alltid slutta. Så det vi har bygd opp vil ikke vare. Vi er så blenda. Ingen tenker på at den «moderne» tiden bare har vart i drøyt hundre år, med de siste tretti som virkelig revolusjonerende, rent teknologisk sett.

Det er så ufattelig vanskelig å gjengi korrekte fakta. Selv denne serien jeg liker så godt, er nok ikke helt riktig, her og der, det veit jeg. Fordi jeg leser. Bøker. Flere. I tillegg til nyere forskning som er publisert digitalt.

DET VIKTIGSTE I RESEARCH ER Å HA SÅ MANGE KILDER SOM OVERHODET MULIG. OG IKKE TRO ALT DU LESER PÅ NETTET, SELV IKKE HER, SJEKK SELV FØRST, SLIK AT DU ER SÅ SIKKER SOM DET ER MULIG Å BLI.

-KATZENKOENIG
-------------

No comments: